Przepis na tani krupnik 📖
Przepis na tani krupnik:Składniki:
- 1 duży kurczak (lub inna część drobiu np. uda)
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 1 por, pokrojony w plasterki
- 1 łyżka oleju lub masła
- 1 litr bulionu warzywnego lub kurczakiego
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Instrukcje:
1. Odłóż na bok podudzia kurczaka. W garnku rozgrzej olej lub masło, a następnie wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż przez kilka minut, aż zmięknie i zacznie się lekko zarumienić.
2. Dodaj do garnka marchewki, ziemniaki i pietruszkę. Smaż razem z cebulą przez kolejne 5 minut.
3. Wlej bulion warzywny lub kurczakowy do garnka i dodaj liście laurowe oraz rozmaryn. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
4. W międzyczasie wyjmij mięso z podudzi i drobno je pokrój. Wrzuć pokrojoną w kostkę pierś kurczaka do garnka z warzywami i gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż mięso będzie gotowe.
5. Wlej do garnka kaszę jęczmienną i gotuj przez 10-15 minut, aż kasza będzie miękka, ale nadal lekko al dente.
6. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Jeśli potrzebujesz, dodaj więcej wody lub bulionu, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
7. Przed podaniem usuń liście laurowe i gałązki rozmarynu. Posyp zupę świeżą natką pietruszki, jeśli chcesz.
8. Serwuj gorącą zupę krupnik jako samodzielne danie lub z chlebem.
Smacznego!