Przepis na tarta cytrynowa 📖
Składniki:- 200g mąki
- 100g masła
- 1 jajko
- 3 cytryny
- 200g cukru
- 4 jajka
- 200ml śmietany kremówki
Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagnieć ciasto i odstaw je do lodówki na 30 minut.
2. Wyciśnij sok z 2 cytryn. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny.
3. W osobnej misce, ubij jaja z cukrem. Dodaj sok z cytryn i startą skórkę, dokładnie wymieszaj.
4. Następnie dodaj śmietanę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
5. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy do tarty.
6. Delikatnie wlej przygotowaną masę cytrynową na spód tarty.
7. Piecz tartę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-40 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
8. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
9. Przed podaniem posyp tartę cytrynową skórką cytrynową lub cukrem pudrem.
Smacznego!