Przepis na babkę cytrynową 📖

Przepis na babkę cytrynową:

Składniki:
- 250g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 cytryny (sok i starta skórka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Masło roztopić i ostudzić.
2. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
3. Jajka utrzeć z cukrem na jasną masę.
4. Do utartych jajek dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, masło, mleko oraz sok i startą skórkę z cytryn. Całość dokładnie wymieszać.
5. Formę do babki wysmarować masłem i posypać mąką. Wlać do niej przygotowaną masę.
6. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut. Sprawdzić czy jest upieczona za pomocą patyczka (po wkłuciu w babkę patyczek powinien być suchy).
7. Po upieczeniu babki, wyjąć ją z piekarnika i ostudzić. Następnie wyjąć z formy.
8. Przed podaniem posypać babkę cytrynową cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę cytrynową z mascarpone
babkę cytrynowa mokra
wilgotną babkę cytrynową
mokrą babkę cytrynową
babkę cytrynową piaskową