Przepis na tarta jagodowa 📖
Na początku potrzebujesz kruchego ciasta. Możesz je zrobić, mieszając 250g mąki, 125g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 1 jajko, 50g cukru pudru i szczyptę soli. Składniki powinny być zagniatane, aż utworzą jednolite ciasto. Następnie owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.Gdy ciasto wypocznie, wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na okrągłą formę. Przenosimy ciasto do formy do tarty i dociskamy do spodu i boków. Nadmiar odcinamy.
Następnie, przekłuwamy spód ciasta widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni przez około 15 minut, aż stanie się złote.
Gdy nasze ciasto ostygnie, możemy przejść do przygotowania nadzienia. Na początek rozmrażamy około 500g jagód i odsączamy nadmiar soku.
W rondelku gotujemy 200ml wody razem z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, 100g cukru i szczyptą wanilii. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Gotowe nadzienie wkładamy na ostudzone ciasto tarta, wyrównujemy i wstawiamy z powrotem do piekarnika na około 20 minut.
Po upieczeniu, tarta jagodowa powinna ostygnąć i można posypać ją cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!