Przepis na tarta ze szpinakiem i serem żółtym 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła (zimnego)
- 1 jajko
- 1 kg świeżego szpinaku
- 200 g sera żółtego (startego lub pokrojonego w kostkę)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, tłuste masło i jajko, aby uzyskać jednolite ciasto. Następnie wstaw je do lodówki na około 30 minut.
2. W międzyczasie umyj dokładnie szpinak i osusz go. Odkrój twarde łodygi, a liście pokrój na mniejsze kawałki.
3. W rondlu z rozgrzanym olejem podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste. Dodaj szpinak i smaż, aż liście zmiękną i woda wyparuje. Przełóż to na sito i odcisnij nadmiar soku.
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
5. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj schłodzone ciasto tak, aby miało kształt okręgu i pasowało do formy do tarty.
6. Przełóż ciasto do formy i nakłuj je widelcem.
7. Na spodzie tarty rozłóż rozgotowany szpinak, a następnie posyp go startym serem żółtym.
8. Wsyp na wierzch tartę mieszaninę śmietany kremówki, jajek, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Delikatnie wymieszaj składniki na powierzchni tarty.
9. Wstaw tartę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch nabierze złocistego koloru.
10. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie podawaj na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Podobne przepisy

nalesniki ze szpinakiem i zoltym serem
makaron ze szpinakiem i serem żółtym
krucha tarta ze szpinakiem i serem feta
nalesniki z serem żółtym
makaron z zoltym serem