Przepis na tartę bez masła 📖
Oto przepis na tartę bez masła:Składniki:
- 250g mąki
- 100g cukru
- 1 jajko
- 100ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka ulubionego nadzienia (np. dżem, owoce, kajmak)
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. W osobnej misce roztrzep jajko i dodaj olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Ciasto owin folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 5mm.
6. Przełóż ciasto do formy do tarty, równomiernie przyciskając do brzegów.
7. Nakłuj dno tarty widelcem, aby zapobiec powstawaniu bąbelków podczas pieczenia.
8. Wylej na ciasto ulubione nadzienie, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni.
9. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste.
10. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!