Przepis na faworki bez masła 📖
Są różne sposoby na przygotowanie faworków bez masła. Oto jedna z możliwych receptur:Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W dużej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W osobnym naczyniu ubij jajka i dodaj mleko. Wymieszaj składniki.
3. Stopniowo wlej mokre składniki do suchych składników, ciągle mieszając. Kontynuuj mieszanie, aż powstanie jednolite, miękkie ciasto.
4. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na cienką warstwę.
5. Pocięciem noża lub specjalnym wycinaczem do faworków, wytnij paski o szerokości około 2-3 cm.
6. Na środku każdego paska zrób nacięcie i przeciągnij koniec przez otwór, tworząc charakterystyczną formę faworka.
7. Rozgrzej olej w głębokim garnku do temperatury około 180 stopni C.
8. Smaż faworki na złoty kolor po kilka sztuk na raz, obracając je, aby równomiernie się zrumieniły. Staraj się utrzymywać odpowiednią temperaturę oleju, aby faworki nie stały się przesuszone lub niedosmażone.
9. Gdy faworki będą gotowe, wyjmij je z oleju i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Posyp faworki cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!