Przepis na tartę spód 📖

Oto prosty przepis na tartę ze spodem:

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj ze sobą mąkę i sól.
2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i skrusz je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Do kruszonki dodaj żółtka i wodę. Zagnieć składniki, aby uzyskać jednolite ciasto.
4. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
5. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie na okrągłą formę o średnicy większej niż forma do tarty.
6. Przenieś ciasto do formy, delikatnie dociskając je do spodu i boków.
7. Jeśli ciasto jest za miękkie, możesz wstawić je do lodówki na kilkanaście minut przed wypełnieniem.
8. Wypełnij tartę według wybranego przepisu i piecz, zgodnie z instrukcjami w przepisie na daną tartę.

Tak oto przygotowujesz spód do tarty. Dobry apetyt!

Podobne przepisy

tarta spód
spod mazurka
spód bezowy
spód z herbatników i masła
kruchy spod ciasta