Przepis na tiramisu bez amaretto 📖

Tutaj jest przepis na tradycyjne tiramisu bez amaretto:

Składniki:
- 250g serka mascarpone
- 3 jajka (oddzielone na białka i żółtka)
- 80g cukru
- 200ml espresso (schłodzone)
- 1 łyżeczka kakao do posypania
- 16 biszkoptów lub pierników

Instrukcje:
1. Oddziel jajka na żółtka i białka. W osobnej misce ubij białka na sztywno, dodając powoli 40g cukru.
2. W drugiej misce, wymieszaj ser mascarpone z żółtkami i pozostałymi 40g cukru. Dobrze wymieszaj, aż będą gładkie i kremowe.
3. Delikatnie dodaj ubitą pianę z białek do masy serowej, mieszając delikatnie, aby zachować puszystość.
4. Przygotuj naczynie do tiramisu (np. prostokątny tortownicę lub paterę).
5. W jednej misce, rozpuść espresso i ostudź je.
6. Zanurz biszkopty lub pierniki w espresso i ułóż je na dnie naczynia równą warstwą.
7. Na biszkoptach rozsmaruj połowę masy serowej.
8. Powtórz kolejną warstwę biszkoptów z espresso, a następnie dodaj resztę masy serowej.
9. Posyp wierzch tiramisu równą warstwą kakao.
10. Przełóż tiramisu do lodówki na co najmniej 4 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby się dobrze skonsolidowało.
11. Przed podaniem, posyp taką ilością kakao, jaką lubisz, i pokrój na porcje.

Smacznego!

Podobne przepisy

tiramisu z amaretto
drinka z amaretto
proste ciasto amaretto
domowe lody z amaretto
mus tiramisu