Przepis na tiramisu z malinami bez jajek 📖
Składniki:- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki (30%)
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g biszkopcików
- 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
- gorzka czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W misce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno.
2. W innej misce dokładnie mieszamy mascarpone z cukrem i ekstraktem z wanilii, aż uzyskamy gładką masę.
3. Powoli dodajemy ubitą śmietanę do masy mascarpone, delikatnie mieszając, aby połączyć składniki.
4. Przygotowujemy foremkę (np. prostokątną), wyłożoną folią spożywczą.
5. Na dno foremki układamy równą warstwę biszkopcików, które możemy nasączyć kawą lub sokiem malinowym.
6. Na biszkoptach rozkładamy część masy mascarpone.
7. Następnie dodajemy warstwę malin, równomiernie rozłożonych po całej powierzchni.
8. Kontynuujemy warstwowanie, powtarzając kolejno biszkopty, masę mascarpone i maliny, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
9. Na wierzchu tiramisu posypujemy startą gorzką czekoladą.
10. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny, aby tiramisu dobrze się schłodziło i przegryzło smakiem.
11. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy tiramisu dodatkowymi świeżymi malinami lub kawałkami czekolady.
12. Podajemy i smacznego!