Przepis na tofu sweet chili 📖

Składniki:
- blok tofu (ok. 300g)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- olej roślinny do smażenia
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 2 papryczki chili, drobno posiekane
- 4 łyżki sosu sweet chili
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Przygotuj tofu: odsącz z nadmiaru wody i pokrój na kostkę.
2. W misce wymieszaj sos sojowy z mąką kukurydzianą. Dodaj tofu i dokładnie obtocz w mieszance.
3. Rozgrzej olej na patelni i smaż tofu na złoty kolor z obu stron. Odłóż na talerz.
4. Na tej samej patelni, na pozostałym oleju, podsmaż czosnek, cebulę i papryczki chili przez kilka minut.
5. Dodaj sos sweet chili i cukier. Mieszaj, aż sos dobrze się zagęści.
6. Włóż smażone tofu z powrotem na patelnię i pokryj je sosem chili. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, aby doprawić do smaku.
7. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż wszystko się dobrze połączy.
8. Przełóż tofu sweet chili na talerze i podawaj jako danie główne lub dodatek do ryżu.

Smacznego!

Podobne przepisy

frytki chili
sos chili czosnkowy
chili majonez
chili con carne
sałatkę ogórkową z chili