Przepis na tort brownie 📖
Oto przepis na prosty tort brownie:Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 200g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150g mąki pszennej
- 50g kakao
- szczypta soli
- opcjonalnie: orzechy, rodzynki, kawałki czekolady do dekoracji
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę o średnicy około 20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło, mieszając aż do uzyskania gładkiej masy.
3. W osobnym naczyniu ubij cukier, jajka i ekstrakt waniliowy do momentu, gdy składniki dobrze się połączą.
4. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i masło do masy cukrowej, delikatnie mieszając.
5. Następnie dodaj mąkę, kakao i sól, mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Staraj się niezbyt intensywnie mieszać, aby nie utworzyć nadmiernie gąbczastej masy.
6. Dodaj opcjonalnie orzechy, rodzynki lub kawałki czekolady do ciasta i wymieszaj.
7. Przelej ciasto do przygotowanej formy, równomiernie rozprowadzając.
8. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż wierzch ciasta będzie ścięty, a w środku nadal lekko wilgotny.
9. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez około 10-15 minut, a następnie wyjmij z formy i przełóż na kratkę do pełnego ostygnięcia.
10. Jeśli chcesz, możesz udekorować tort brownie dodatkowymi kawałkami czekolady na wierzchu.
11. Przekrój na kawałki i podawaj!
Smacznego!