Przepis na tort czekoladowy z bitą śmietaną 📖

Oto przepis na pyszny tort czekoladowy z bitą śmietaną:

Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- 2 łyżki cukru pudru
- Kilka plasterków świeżych truskawek do dekoracji

Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodaj do niej masło i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
2. W osobnej misce ubij cukier z jajkami do uzyskania jasnej i puszystej masy.
3. Dodaj do masy jajecznej stopioną czekoladę z masłem i ponownie wymieszaj.
4. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski z czekoladowym ciastem. Dodaj również ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.
5. Wyłóż tortownicę (o średnicy około 22 cm) papierem do pieczenia. Następnie wlej do niej przygotowane ciasto.
6. Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
7. Podczas gdy ciasto się stygnie, ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
8. Gdy ciasto jest już całkowicie zimne, przekrój je na dwie równe części.
9. Na dolną część ciasta wyłóż równą warstwę ubitej śmietany.
10. Przykryj drugą częścią ciasta i całość posmaruj pozostałą bitą śmietaną.
11. Na wierzch ciasta możesz ułożyć plasterki świeżych truskawek lub dowolne owoce jako dekorację.
12. Tort czekoladowy z bitą śmietaną gotowy! Przechowuj go w lodówce przed podaniem. Smacznego!

Podobne przepisy

tort z bitą śmietaną
tort bezowy z bitą śmietaną
tort truskawkowy z bitą śmietaną
tort z bitą śmietaną i mascarpone
tort bezowy z bita smietana i mascarpone