Przepis na tort bezowy z bita smietana i mascarpone 📖

Oto przepis na pyszny tort bezowy z bitą śmietaną i mascarpone:

Składniki:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 200 g migdałów zmielonych
- 500 g śmietanki kremówki
- 250 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Owoce do dekoracji (np. truskawki, borówki)

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Przygotuj dwie blachy wyłożone pergaminem.
2. W misce ubij białka na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier, ubijając cały czas, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
3. Dodaj ocet winny oraz skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj.
4. Dodaj zmielone migdały do masy z białek i delikatnie wymieszaj, wykonując ruchy od dołu do góry.
5. Przełóż masę na przygotowane blachy, formując dwa okręgi o średnicy około 20 cm.
6. Włóż blachy do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę, aż bezy będą lekko złote i chrupiące. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w jego wnętrzu na około 1 godzinę, aby dokładnie wyschły.
7. W międzyczasie przygotuj krem. W misce ubij śmietankę kremówkę razem z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno.
8. Delikatnie wyjmij bezę z blachy i połóż jedną na spód talerza. Nałóż na nią część kremu and mascarpone.
9. Przykryj drugą bezą i powtórz czynność z kremem.
10. Udekoruj wierzch tortu owocami.
11. Schłódź tort w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc, aby smaki się przegryzły.
12. Podawaj i delektuj się pysznym, kremowym tortem bezowym!

Smacznego!

Podobne przepisy

tort bezowy z bitą śmietaną
tort z bitą śmietaną i mascarpone
prosty tort z bitą śmietaną i mascarpone
deser z mascarpone i bitą śmietaną
tort z bitą śmietaną