Przepis na tort czekoladowy z nutella 📖
Oto przepis na pyszny tort czekoladowy z nutellą:Składniki:
- 250g czekolady gorzkiej
- 150g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 100g mąki przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g nutelli
- 200ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
2. W oddzielnym naczyniu roztop masło.
3. W osobnym naczyniu umieść cukier i jajka, a następnie dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj rozpuszczone masło do masy jajecznej i kontynuuj mieszanie.
5. Dodaj stopioną czekoladę i ponownie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
6. Dodaj mąkę przesianą i proszek do pieczenia, a następnie delikatnie wymieszaj, unikając nadmiernego mieszania.
7. Przełóż masę do formy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i wyrównaj powierzchnię.
8. Piecz tort w wcześniej rozgrzanym piekarniku, nagrzanym do 180°C, przez około 30-35 minut. Sprawdź, czy jest gotowy, wbijając w niego patyczek – jeśli wyjdzie suchy, to znak, że tort jest upieczony.
9. Wyjmij tort z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Podziel tort na dwie równe części.
11. Na jedną część nałóż równą ilość nutelli i delikatnie rozprowadź ją.
12. Nałóż drugą część tortu na warstwę z nutellą.
13. Do rondelka wlej śmietankę kremówkę i podgrzej do wrzenia.
14. Zdejmij rondel z ognia i dodaj pozostałą nutellę. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
15. Polej wierzch tortu masą czekoladowo-nutellową.
16. Odstaw tort na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.
17. Po schłodzeniu tortu, można go udekorować według własnego pomysłu - np. posypką czekoladową lub orzechami.
Smacznego!