Przepis na tort czekoladowy 📖

Oto przepis na pyszny tort czekoladowy:

Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kakaowego proszku
- 1 szklanka bitej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie: owoce do dekoracji

Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodaj masło i wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
2. W osobnej misce ubij cukier z jajkami, a następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i masło.
3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia do miski z masą czekoladową. Delikatnie wymieszaj, nie mieszaj zbyt energicznie.
4. Wlej powstałe ciasto do formy o średnicy około 22 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz tort w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż będzie puszysty i upieczony.
6. Odstaw ciasto na bok, aby całkowicie ostygło.
7. W misce ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno.
8. Gdy ciasto będzie zimne, przekrój je na dwa płaty.
9. Na pierwszy blat ciasta nałóż połowę ze ubitej śmietany. Następnie przykryj drugim blatem.
10. Resztą bitej śmietany pokryj wierzch i boki tortu.
11. Dekoruj tort według własnego pomysłu, można użyć owoców, posypki czekoladowej czy cukrowych kwiatków.
12. Tort czekoladowy jest gotowy do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

tort mus czekoladowy
czekoladowy tort lodowy
tort kokosowo czekoladowy
tort czekoladowy z brzoskwiniami
tort czekoladowy z nutella