Przepis na tort ferrero 📖
Oto przepis na tort ferrero:Składniki:
- 200 g herbatników
- 120 g masła
- 200 g czekolady mlecznej
- 400 ml śmietanki kremówki (30-36% tłuszczu)
- 100 g cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 6-8 sztuk ciasteczek ferrero rocher (do dekoracji)
Wykonanie:
1. Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki.
2. W rondlu rozpuść masło, dodaj rozdrobnione herbatniki i dokładnie wymieszaj.
3. Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm i wyłóż jej spód papierem do pieczenia.
4. Wlej do niej masę z herbatników i równomiernie rozprowadź, dociskając do dnie.
5. Wstaw tortownicę do lodówki na około 30 minut, aby masa dobrze stężała.
6. W międzyczasie posiekaj czekoladę na mniejsze kawałki i włóż do miski.
7. W rondlu zagotuj śmietankę kremówkę i cukier puder, a następnie zdejmij z ognia.
8. Wlej gorącą śmietankę powoli do miski z czekoladą. Poczekaj chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
9. Po upływie 30 minut wyjmij tortownicę z herbatnikami z lodówki i równomiernie rozprowadź na nich połowę stężałej masy kakaowo-śmietankowej.
10. Na to posyp orzechy włoskie.
11. Następnie wlej resztę masy czekoladowej.
12. Wstaw tortownicę znów do lodówki i pozostaw na kilka godzin do całkowitego stężenia.
13. Przed podaniem udekoruj tort całoymi ciasteczkami ferrero rocher.
Tort ferrero jest gotowy do podania! Smacznego!