Przepis na tort ferrero 📖

Oto przepis na tort ferrero:

Składniki:
- 200 g herbatników
- 120 g masła
- 200 g czekolady mlecznej
- 400 ml śmietanki kremówki (30-36% tłuszczu)
- 100 g cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 6-8 sztuk ciasteczek ferrero rocher (do dekoracji)

Wykonanie:
1. Rozkrusz herbatniki na drobne kawałki.
2. W rondlu rozpuść masło, dodaj rozdrobnione herbatniki i dokładnie wymieszaj.
3. Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm i wyłóż jej spód papierem do pieczenia.
4. Wlej do niej masę z herbatników i równomiernie rozprowadź, dociskając do dnie.
5. Wstaw tortownicę do lodówki na około 30 minut, aby masa dobrze stężała.
6. W międzyczasie posiekaj czekoladę na mniejsze kawałki i włóż do miski.
7. W rondlu zagotuj śmietankę kremówkę i cukier puder, a następnie zdejmij z ognia.
8. Wlej gorącą śmietankę powoli do miski z czekoladą. Poczekaj chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
9. Po upływie 30 minut wyjmij tortownicę z herbatnikami z lodówki i równomiernie rozprowadź na nich połowę stężałej masy kakaowo-śmietankowej.
10. Na to posyp orzechy włoskie.
11. Następnie wlej resztę masy czekoladowej.
12. Wstaw tortownicę znów do lodówki i pozostaw na kilka godzin do całkowitego stężenia.
13. Przed podaniem udekoruj tort całoymi ciasteczkami ferrero rocher.

Tort ferrero jest gotowy do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

tort ferrero rocher
tort urodzinowy ferrero rocher
sernik ferrero rocher
ciasto ferrero rocher
tort dla psa