Przepis na sernik ferrero rocher 📖
Oto przepis na sernik Ferrero Rocher:Składniki:
- 250 g herbatników
- 150 g masła (rozpuszczonego)
- 500 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 150 g cukru
- 200 g czekolady Ferrero Rocher (posiekanej na drobne kawałki)
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szklanka gorącej wody
Przygotowanie:
1. Rozgniataj herbatniki w misce na małe kawałki. Dodawaj stopniowo rozpuszczone masło, mieszając, aż powstanie jednolita masa.
2. Przygotuj tortownicę (o średnicy około 24 cm) i wyłóż jej spód papierem do pieczenia. Wylej masę z herbatników na spód tortownicy, równomiernie rozprowadzając. Włóż do lodówki na około 30 minut.
3. W osobnej misce umieść ser mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier. Za pomocą miksera lub trzepaczki ubijaj składniki na jednolitą masę.
4. Dodaj posiekane czekoladki Ferrero Rocher do masy serowo-śmietanowej, mieszając delikatnie łyżką.
5. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy serowej, dokładnie mieszając.
6. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.
7. Delikatnie, za pomocą łyżki, wmieszaj pianę z białek do masy serowej. Mieszaj aż do połączenia składników.
8. Wylej masę serową na schłodzony spód herbatnikowy w tortownicy i wyrównaj wierzch.
9. Wstaw tortownicę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik nabierze rumianego koloru i wierzch będzie sprężysty. Sprawdź gotowość sernika, wbijając w niego patyczek - powinien wyjść suchy lub tylko lekko wilgotny.
10. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko otwórz drzwiczki, pozostawiając sernik w środku do ostygnięcia. Następnie wyjmij sernik i wstaw go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
11. Przed podaniem posyp sernik startą czekoladą Ferrero Rocher lub polej go rozpuszczoną czekoladą. Możesz również udekorować go orzechami lub kawałkami czekolady Ferrero Rocher.
Smacznego!