Przepis na tort urodzinowy 📖

Oto przepis na pyszny tort urodzinowy:

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 1/4 szklanki mleka

Dodatkowe składniki:
- ulubione kremy, galaretki lub owoce do dekoracji

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Przygotuj tortownicę, smarując ją masłem i posypując mąką.

2. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.

3. W drugiej misce ubij cukier i masło, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodaj jajka, jeden po drugim, i kontynuuj ucieranie.

4. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj dobrze.

5. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę z mąką do miski z masłem i cukrem, naprzemiennie z mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

6. Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy i wyrównaj wierzch.

7. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, lub do momentu gdy włożony do środka patyczek będzie suchy.

8. Po upieczeniu, wyjmij tort z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

9. Gdy tort całkowicie ostygnie, pokrój go na dwie lub trzy warstwy wzdłuż.

10. Na jedną warstwę ciasta nałóż ulubiony krem. Następnie ułóż kolejną warstwę i powtórz ten krok, jeśli używasz więcej niż dwóch warstw.

11. Na wierzch i boki tortu można nałożyć resztę kremu, używając szpatułki do wyrównania powierzchni.

12. W zależności od upodobań, udekoruj tort ulubionymi galaretkami, owocami lub dowolnymi ozdobami.

Gotowy tort urodzinowy można przechowywać w lodówce.

Podobne przepisy

fit tort urodzinowy
tort urodzinowy dla psa
smaczny tort urodzinowy
tort urodzinowy orzechowy
tort urodzinowy ciasteczkowy