Przepis na tort urodzinowy bez mleka 📖
Składniki:- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki musu z jabłek
- 1 szklanka wody
- kilka kropli soku z cytryny
Dodatki:
- ulubione owoce lub dżem do przełożenia
- ulubiona masa cukrowa lub lukier do dekoracji
- kolorowe posypki, wiórki czekoladowe, itp.
Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw na bok.
2. W innym naczyniu umieść cukier, olej roślinny, ekstrakt waniliowy, mus jabłkowy, wodę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki.
3. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając jednocześnie drewnianą łyżką.
4. Gdy wszystkie składniki się połączą, przekładaj powstałe ciasto do przygotowanych tortownic (ok. 2 równe części).
5. Piecz tort w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, aż będzie rumiane i elastyczne.
6. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
7. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na pół i na jednym z placków nałóż ulubiony dżem lub owoce.
8. Przykryj drugim plackiem.
9. Na wierzch tortu możesz nałożyć dowolną masę cukrową lub przygotować domowy lukier, a następnie udekoruj go według własnego gustu, używając kolorowych posypek, wiórków czekoladowych itp.
10. Tort może być serwowany od razu lub po przetrzymaniu go w lodówce przez kilka godzin, aby składniki dobrze połączyły się.
11. Smacznego!