Przepis na tort urodzinowy sernikowy 📖

Oto przepis na tort urodzinowy sernikowy:

Składniki:
- 250 g ciastek digestive
- 70 g masła, rozpuszczonego
- 500 g sera ricotta
- 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 2 łyżki mąki pszennej

Instrukcje:
1. W malakserze lub za pomocą tłuczka do mięsa, rozdrobnij ciastka digestive na drobne kawałki. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
2. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki natłuszczone). Wlej przygotowaną masę z ciastek i równomiernie rozprowadź po dnie tortownicy, dociskając do spodu. Wstaw do lodówki na około 30 minut, aby masa stwardniała.
3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
4. W dużej misce wymieszaj ser ricotta, serek homogenizowany o smaku waniliowym, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaj śmietanę kremówkę oraz przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
5. Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej przygotowaną masę serową na ciastkowe dno.
6. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60-70 minut, lub do momentu gdy środek tortu będzie lekko drżący.
7. Po upieczeniu wyjmij tort z piekarnika i zostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
8. Przed podaniem możesz ozdobić tort ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

Teraz możesz cieszyć się domowym tortem urodzinowym sernikowym!

Podobne przepisy

fit tort urodzinowy
tort urodzinowy dla psa
tort urodzinowy
tort urodzinowy dla mamy
tort urodzinowy z bezami