Przepis na tortille sushi 📖

Przepis na tortillę sushi:

Składniki:
- 4 tortille pszennego lub kukurydzianego
- 200g świeżego łososia
- 1 awokado
- 1 ogórek
- 1 papryka czerwona
- Kilka lasek rzodkiewek
- Kilka listków sałaty
- 100g kremowego sera
- Sos sojowy do podania
- Sos wasabi do podania
- Mango do dekoracji (opcjonalnie)
- Kiełki do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Na początku należy umyć i pokroić składniki. Łososia pokrój wzdłuż na cienkie paski. Awokado, ogórek, paprykę i rzodkiewki pokrój wzdłuż na długie i cienkie paski. Liście sałaty ostrożnie umyj.

2. Rozłóż tortillę na płaskiej powierzchni. Na jednej trzeciej tortilli umieść kilka listków sałaty.

3. Na liściach sałaty wysyp kremowy ser w paski, równomiernie rozprowadzając.

4. Na serze połóż pasek łososia. Obok łososia ułóż pasek awokado, ogórka, papryki i rzodkiewek.

5. Teraz delikatnie, ale zdecydowanie, zawiń tortillę, zaczynając od strony ze składnikami.

6. Powtarzaj te kroki dla pozostałych tortilli.

7. Gdy wszystkie tortille są zawiązane, owin je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut, aby składniki się połączyły.

8. Po upływie czasu, wyjmij tortille z lodówki i odetnij końcówki.

9. Pokrój tortille sushi na kawałki o grubości około 2-3 centymetrów.

10. Podawaj z sosem sojowym oraz sosem wasabi. Możesz również ozdobić każdy kawałek sushi plasterkami mango i kiełkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

ryz z sushi
ryż do sushi
sos do sushi
a'la sushi
sushi bez alg