Przepis na tortille sushi 📖
Przepis na tortillę sushi:Składniki:
- 4 tortille pszennego lub kukurydzianego
- 200g świeżego łososia
- 1 awokado
- 1 ogórek
- 1 papryka czerwona
- Kilka lasek rzodkiewek
- Kilka listków sałaty
- 100g kremowego sera
- Sos sojowy do podania
- Sos wasabi do podania
- Mango do dekoracji (opcjonalnie)
- Kiełki do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Na początku należy umyć i pokroić składniki. Łososia pokrój wzdłuż na cienkie paski. Awokado, ogórek, paprykę i rzodkiewki pokrój wzdłuż na długie i cienkie paski. Liście sałaty ostrożnie umyj.
2. Rozłóż tortillę na płaskiej powierzchni. Na jednej trzeciej tortilli umieść kilka listków sałaty.
3. Na liściach sałaty wysyp kremowy ser w paski, równomiernie rozprowadzając.
4. Na serze połóż pasek łososia. Obok łososia ułóż pasek awokado, ogórka, papryki i rzodkiewek.
5. Teraz delikatnie, ale zdecydowanie, zawiń tortillę, zaczynając od strony ze składnikami.
6. Powtarzaj te kroki dla pozostałych tortilli.
7. Gdy wszystkie tortille są zawiązane, owin je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut, aby składniki się połączyły.
8. Po upływie czasu, wyjmij tortille z lodówki i odetnij końcówki.
9. Pokrój tortille sushi na kawałki o grubości około 2-3 centymetrów.
10. Podawaj z sosem sojowym oraz sosem wasabi. Możesz również ozdobić każdy kawałek sushi plasterkami mango i kiełkami.
Smacznego!