Przepis na tortille taco 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 300g mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka przyprawy do taco
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kuminu
- Sól i pieprz do smaku
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 papryczka jalapeno, posiekana (opcjonalnie)
- 1/2 sałaty, pokrojonej
- 1/2 szklanki startego sera
- 1/2 szklanki śmietany
- Limonki do podania
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj ciepłą wodę i olej, wymieszaj. Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
2. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki.
3. Podsmażaj placki na rozgrzanej suchej patelni, odwracając je, aż będą delikatnie zrumienione.
4. W osobnej patelni podsmaż mięso na oleju. Dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj aż będą miękkie.
5. Dodaj przyprawę do taco, paprykę słodką, kumin, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj pomidory i papryczkę jalapeno. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
7. Na każdym placku tortilli, połóż porcję mięsa i warzyw. Posyp startym serem.
8. Zwiń tortille w ruloniki, składając boki do środka.
9. W małej miseczce wymieszaj śmietanę i sok z limonki.
10. Podawaj tortille taco posypane świeżą sałatą i polane sosem ze śmietany i limonki.
Smacznego!