Przepis na meksykańskie taco 📖

Składniki:
- 400g mięsa mielonego (wołowina lub wieprzowina)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- 8 tortilli kukurydzianych
- 1 szklanka posiekanej sałaty lodowej
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- ½ szklanki startego sera cheddar
- świeża kolendra, posiekana (opcjonalnie)
- limonka, pokrojona w plastry (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zeszklą.
2. Dodaj mięso mielone i smaż, aż zmieni kolor na brązowy, dokładnie rozdrabniając je widelcem.
3. Dodaj czerwoną paprykę w proszku, kumin, oregano, sól i pieprz. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
4. Przygotuj tortille: na patelni, bez tłuszczu, podgrzewaj je przez kilka sekund z każdej strony, aż staną się miękkie i elastyczne.
5. Na każdej tortilli umieść łyżkę mięsa mielonego, a następnie posyp sałatą, pomidorem, serem cheddar i kolendrą.
6. Składaj tortille na pół, tworząc charakterystyczne taco.
7. Podawaj natychmiast, przyozdobione plastry limonki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę taco
tortille taco
taco tortilla
pierożki meksykańskie
risotto meksykańskie