Przepis na torty tiramisu 📖
Składniki:- 250g sera mascarpone
- 3 jajka
- 150g cukru
- 24 lady fingers (biszkopty)
- 250ml mocnej, chłodnej kawy
- 2 łyżki kakao do posypania
Instrukcje:
1. Oddziel żółtka od białek i umieść je w osobnych miseczkach.
2. W miseczce z żółtkami dodaj cukier i ubijaj mikserem przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje.
3. W drugiej miseczce ubij białka na sztywną pianę przy pomocy miksera.
4. Wymieszaj delikatnie ubite żółtka z serem mascarpone, a następnie dodaj ubitą pianę z białek, dokładnie łącząc składniki.
5. W małej misce przygotuj kawę (może to być espresso lub mocne rozpuszczalne).
6. Przełóż połowę biszkoptów do naczynia do zapiekania lub torcika.
7. Delikatnie nasącz każdy biszkopt kawą.
8. Na nasączone biszkopty nałóż połowę masy serowej.
9. Powtórz kroki 6-8, używając pozostałych biszkoptów i masy serowej.
10. Na wierzchu posyp tort kakao.
11. Przykryj tort folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby się zamroził.
12. Przed podaniem posyp tort dodatkowym kakao i pokrój na kawałki.
13. Smacznego!