Przepis na udany sernik z wiaderka 📖
Składniki:- 500 g serka homogenizowanego
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g śmietany 18%
Instrukcje:
1. Wymieszaj rozkruszone herbatniki z roztopionym masłem. Wyłóż powstałą masę na dnie formy do ciasta i wyrównaj ją.
2. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na jasną, gęstą masę.
3. Dodaj ser, ekstrakt z wanilii i śmietanę do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj.
4. Przełóż powstałą masę na przygotowane herbatnikami dno formy.
5. Piecz sernik w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez około 1 godzinę.
6. Wyłącz piekarnik, zostaw sernik w nim do całkowitego wystudzenia.
7. Gdy sernik już wystygnie, schłódź go w lodówce przez co najmniej 4 godziny, aby się dobrze skonsolidował.
8. Przed podaniem udekoruj sernik ulubionymi owocami lub polewą czekoladową.
Smacznego!