Przepis na udka z kurczaka bez kości 📖
Przepis na udka z kurczaka bez kości:Składniki:
- 4 udka z kurczaka bez kości
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, suszone oregano, paprykę, sól i pieprz.
2. Uda kurczaka umieść w płaskim naczyniu i równomiernie pokryj je przygotowanym wcześniej sosem z oliwy z oliwek.
3. Pozostaw mięso w marynacie przez co najmniej 30 minut, aby nabrało smaku.
4. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek na średnim ogniu.
5. Dodaj udka kurczaka i smaż je z każdej strony, aż staną się złociste i dobrze przypieczone.
6. Po około 20-25 minutach smażenia, sprawdź, czy mięso jest odpowiednio ugotowane i soczyste. Możesz przekroić niewielką część, aby upewnić się, że jest gotowe.
7. Gdy udka są gotowe, wyjmij je z patelni i pozwól im odpocząć przez kilka minut, aby zachowały soczystość.
8. Udka z kurczaka bez kości podawaj gorące, jako danie główne, możesz je udekorować świeżymi ziołami lub podać z ulubionym sosem.
Smacznego!