Przepis na udka z kurczaka z majonezem 📖

Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, musztardę, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie homogeniczny sos.
2. Udka z kurczaka umyj i osusz. Następnie każde udko obtocz w przygotowanym sosie, starając się, aby cała powierzchnia była pokryta.
3. Odstaw udka na minimum 30 minut, aby składniki zdążyły się przegryźć.
4. Na patelni rozgrzej olej i smaż udka z kurczaka z obu stron, aż staną się rumiane i chrupiące. Sprawdź, czy mięso jest dobrze przypieczone poprzez wbicie w najgrubszą część udka – jeżeli wydobywający się sok jest klarowny, to znak, że są gotowe.
5. Podawaj udka na gorąco, jako danie główne, np. z sałatką, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Podobne przepisy

filet z kurczaka z majonezem
pierś z kurczaka z majonezem
filet z kurczaka z serem i majonezem
pierś z kurczaka z serem i majonezem
pierś z kurczaka z marchewką i majonezem