Przepis na filet z kurczaka z serem i majonezem 📖
Składniki:- 4 filety z kurczaka
- 100 g sera żółtego, startego
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Oczyść filety z kurczaka z kości i skóry, jeśli to konieczne. Delikatnie roztocz mięso na desce i natrzyj solą i pieprzem z obu stron.
2. W małej miseczce wymieszaj ser żółty i majonez, aż powstanie jednolita masa.
3. Nakładaj równą warstwę mieszanki majonezowej z serem na jedno z płaskich boków filetów. Zachowaj trochę sosu na później.
4. Zwiń filety tak, by serowa nadziewka była ukryta w środku mięsa. Zabezpiecz filety wykałaczkami, żeby nie rozwinęły się podczas pieczenia.
5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju lub masła. Smaż filety na złoty kolor z każdej strony przez około 5 minut.
6. Przełóż filety do naczynia żaroodpornego i posmaruj pozostałym sosem serowo-majonezowym z góry.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 15-20 minut, lub do momentu gdy mięso jest dobrze upieczone i soczyste.
8. Możesz podać filety z kurczaka z serem i majonezem jako główne danie, np. z sałatką lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!