Przepis na wafle kukurydziane 📖
Składniki:- 1 ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- 1 ¼ szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- ¼ szklanki roztopionego masła
- szczypta soli
Instrukcje:
1. W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki: mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W drugim naczyniu roztrzep jajka, dodaj mleko i roztopione masło. Wymieszaj wszystkie składniki.
3. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, ciągle mieszając, aż uzyskasz jednolite, gładkie ciasto.
4. Rozgrzej gofrówkę lub tradycyjny waflownicę i posmaruj ją delikatnie masłem lub olejem.
5. Nakładaj łyżkę ciasta na środek gofrownicy i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni.
6. Zamknij waflownicę i piecz wafle przez około 2-4 minuty, aż staną się złociste i chrupiące.
7. Powtarzaj proces aż zużyjesz całe ciasto.
8. Podawaj wafle kukurydziane ciepłe, polane syropem klonowym, posypane cukrem pudrem lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego!