Przepis na tortille kukurydziane 📖
Oto przepis na tortille kukurydziane:Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i sól.
2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, mieszając ciasto drewnianą łyżką, aż składniki dobrze się połączą.
3. Zagnieć ciasto na gładką masę, a następnie podziel je na 8 kawałków.
4. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek, używając mąki kukurydzianej do posypania blatu i wałka.
5. Na mocno rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu połóż jeden placek tortilli.
6. Smaż go przez około 1-2 minuty, aż pojawią się na nim bąbelki, następnie odwróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 1-2 minuty.
7. Powtarzaj ten proces dla pozostałych kawałków ciasta.
8. Gotowe tortille kukurydziane możesz podawać zaraz po upieczeniu lub przechowywać w suchym miejscu do późniejszego użycia.
Smacznego!