Przepis na wafle pischinger 📖
Przepis na wafle pischinger:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 200g cukru
- 200g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200g płatków czekoladowych
Przygotowanie:
1. W rondlu rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
3. Dodaj do suchej mieszanki jajka, rozpuszczone masło oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Odkładając 1/4 ciasta, dodaj do reszty kakao i dobrze wymieszaj.
5. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier pergaminowy i na nim nakładaj łyżką po jednej warstwie ciasta: najpierw jasne, a następnie ciemne.
6. Posyp równomiernie płatkami czekoladowymi.
7. Blaszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut, aż wafle lekko się zarumienią.
8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
9. Ostudzone wafle możesz pokroić na mniejsze kawałki i podawać.
Smacznego!