Przepis na wafle przekładane 📖
Przepis na wafle przekładane:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nadzienie:
- Śmietana kremówka do ubicia
- Owoce (np. truskawki, borówki, maliny) lub ulubiony dżem
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. Dodaj jajka, mleko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
3. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie natłuść jej powierzchnię, jeśli jest to wymagane.
4. Nalewaj porcje ciasta na gofrownicę i piecz wafle zgodnie z instrukcjami producenta.
5. Gdy wafle będą gotowe, odłóż je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
6. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
7. Na jeden wafel nałóż łyżkę ubitej śmietany i rozprowadź ją równomiernie.
8. Następnie dodaj owoce lub łyżkę ulubionego dżemu na śmietanę.
9. Przykryj drugim waflem i delikatnie dociskaj, aby nadzienie się wtopiło.
10. Kontynuuj proces dla pozostałych wafli.
11. Przekładane wafle podawaj na ciepło lub schłodzone. Smacznego!