Przepis na wafle przekładane 📖

Przepis na wafle przekładane:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie:
- Śmietana kremówka do ubicia
- Owoce (np. truskawki, borówki, maliny) lub ulubiony dżem

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. Dodaj jajka, mleko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
3. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie natłuść jej powierzchnię, jeśli jest to wymagane.
4. Nalewaj porcje ciasta na gofrownicę i piecz wafle zgodnie z instrukcjami producenta.
5. Gdy wafle będą gotowe, odłóż je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
6. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
7. Na jeden wafel nałóż łyżkę ubitej śmietany i rozprowadź ją równomiernie.
8. Następnie dodaj owoce lub łyżkę ulubionego dżemu na śmietanę.
9. Przykryj drugim waflem i delikatnie dociskaj, aby nadzienie się wtopiło.
10. Kontynuuj proces dla pozostałych wafli.
11. Przekładane wafle podawaj na ciepło lub schłodzone. Smacznego!

Podobne przepisy

przekładane wafle andruty
wafle przekładane galaretką
wafle przekładane dżemem
wafle andruty przekładane
wafle przekładane masą kajmakową