Przepis na wafle przekładane masą kajmakową 📖

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 60g masła
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- masa kajmakowa (do smaku)

Instrukcje:
1. W jednym naczyniu wymieszaj mąkę oraz proszek do pieczenia.
2. W drugim naczyniu roztop masło i dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
3. Stopniowo dolej mleko i cały czas mieszaj, aż składniki się połączą.
4. Następnie dodaj suchą mieszankę mąki i proszku do masy jajecznej. Mieszaj aż powstanie jednolite ciasto.
5. Rozgrzej gofrownicę i rozsmaruj lekko masło.
6. Na rozgrzaną gofrownicę wlej porcję ciasta i zamknij.
7. Piecz wafle przez około 3-5 minut, aż staną się złote.
8. Gdy wafle będą gotowe, przekrój je na połowę.
9. Na jednej połowie wafelka nałóż kawałki masy kajmakowej.
10. Przykryj drugą połową wafelka i delikatnie dociskaj, aby masa się rozprowadziła.
11. Powtarzaj ten proces, aż wszystkie wafle zostaną przekładane masą kajmakową.
12. Gotowe wafle przekładane masą kajmakową podawaj od razu i smacznego!

Podobne przepisy

wafle z masą kajmakową
wafle przekładane masą krówkową
wafle przekładane masą budyniową
wafle przekładane masą krówkową z puszki
tiramisu z masą kajmakową