Przepis na tiramisu z masą kajmakową 📖
Składniki:- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki (30-36%)
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 200 g biszkoptów
- 150 ml mocnej kawy
- 1 łyżka kakao do posypania
- 200 g kajmaku
Instrukcje:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. Żółtka utrzyj z połową cukru na gładką masę, a następnie dodaj mascarpone i dobrze wymieszaj.
3. Białka ubij z pozostałą częścią cukru na sztywną pianę.
4. Delikatnie połącz ubite białka z masą z mascarpone.
5. W osobnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno, a następnie dodaj ją do masy serowej. Delikatnie wymieszaj.
6. W niewielkim kubku rozpuść łyżkę kakao w gorącej mocnej kawie. Odstaw na chwilę, żeby przestygło.
7. Przygotuj tortownicę o średnicy około 22 cm.
8. Na dno tortownicy wyłóż jedną warstwę biszkoptów, które możesz lekko zamoczyć gorącą kawą z kakaem.
9. Na biszkopty nałóż połowę masy serowej.
10. Następnie dodaj warstwę kajmaku.
11. Na to położ drugą warstwę biszkoptów i delikatnie zalej je resztą kawy.
12. Dodaj drugą połowę masy serowej.
13. Całość posyp równomiernie łyżką kakao.
14. Wstaw tiramisu do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na całą noc.
15. Przed podaniem delikatnie odkręć obręcz tortownicy.
16. Możesz również ozdobić tiramisu startą czekoladą lub posypać kakao.
17. Podawaj schłodzone.
Smacznego!