Przepis na wafle serduszko 📖
Składniki:- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki masła, roztopionego
- ½ szklanki mleka
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W osobnej misce ubij jajka i dodaj ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj jajka do suchej mieszanki składników i wymieszaj razem.
4. Dodaj roztopione masło i mleko. Kontynuuj mieszanie, aż składniki dobrze się połączą i powstanie gładkie ciasto.
5. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło.
6. Rozgrzej waflownicę i posmaruj ją delikatnie masłem lub olejem.
7. Nałóż porcję ciasta na środek waflownicy i zamknij ją. Pamiętaj, że ciasto rozleci się, więc ilość powinna być mniejsza niż średnica waffle.
8. Piecz wafle przez około 3-5 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
9. Gdy wafle będą gotowe, delikatnie wyjmij je z waflownicy i odłóż na talerz.
10. Powtórz kroki 7-9, aż zużyjesz całe ciasto.
11. Podawaj wafle serduszko na ciepło z ulubionymi dodatkami, takimi jak bita śmietana, syrop klonowy, owoce lub lody.