Przepis na wątróbka z cebula i jablkiem 📖

Przepis na wątróbkę z cebulą i jabłkiem:

Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 średnie cebule
- 2 jabłka (kwaśne)
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę dokładnie oczyść i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Posól i popieprz.
2. Obierz cebule i pokrój je w piórka.
3. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż wątróbkę z każdej strony aż będzie lekko zarumieniona. Zdejmij z patelni.
5. Do tej samej patelni dodaj pozostałe masło i podsmaż na nim cebulę. Gdy zacznie się lekko rumienić, dodaj plasterki jabłek i smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aż jabłka zmiękną.
6. Ponownie na patelnię dodaj wcześniej usmażone plastry wątróbki i całość razem przemieszaj przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
7. Dania podawaj gorące, najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub puree ziemniaczanego.

Smacznego!

Podobne przepisy

wątróbka cieleca z cebula
kiełbasę z cebulą i jabłkiem
wątróbkę z cebulą i jabłkiem
wątróbkę wieprzową z jabłkiem i cebulą
białą kiełbasę z cebulą i jabłkiem