Przepis na wegańskie naleśniki na słono 📖
Oto prosty przepis na wegańskie naleśniki na słono:Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowe, migdałowe, kokosowe)
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- Dodatki wedle uznania, np. kiełbaska roślinna, warzywa (np. papryka, pomidor, cebula), pieczarki
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę pszeniczną i sól.
2. Dodaj mleko roślinne, wodę i olej roślinny do miski z mąką i sólą. Starannie wymieszaj, aż wszystkie składniki zostaną dobrze połączone, tworząc jednolite ciasto.
3. Odstaw ciasto na 15-20 minut, aby odpoczęło.
4. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Możesz pokroić kiełbaskę roślinną i warzywa na drobne kawałki.
5. Rozgrzej odrobinę oleju roślinnego na dużej patelni.
6. Wlej łyżkę ciasta naleśnikowego na patelnię i rozprowadź je równomiernie, aby utworzyć cienką warstwę. Możesz również używać specjalnej naleśnikownicy.
7. Połóż na wierzchu naleśnika przygotowane nadzienie (np. kiełbaskę roślinną i warzywa).
8. Po kilku minutach obróć naleśnik na drugą stronę, aby zrumienić go z obu stron.
9. Powtórz te czynności, aż zużyjesz całe ciasto naleśnikowe oraz przygotowane nadzienie.
10. Podawaj ciepłe naleśniki na słono, ewentualnie z ulubionymi dodatkami, takimi jak sos pomidorowy lub ketchup.
Smacznego!