Przepis na wegetarianska 📖
Sałatka z quinoa, warzyw i orzechówSkładniki:
- 1 szklanka suchego ziarna quinoa
- 2 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Quinoa umyć pod bieżącą wodą, wlać do garnka, dodać wodę, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż całkowicie wchłonie wodę i ziarna staną się miękkie. Odstawić do ostygnięcia.
2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Papryki umyć i oczyscić z pestek, pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i smażyć na złoty kolor.
4. Następnie dodać papryki i smażyć na złoty kolor około 10 minut.
5. Połączyć ostudzone ziarna quinoa z paprykami i cebulą, dodać siekane orzechy włoskie, posiekana natkę pietruszki, pozostałe oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
6. Sałatkę odstawić na godzinę w lodówce, aby smaki się przegryzły.
Podawać schłodzoną, najlepiej z sałatą rzymską i kawałkami sezonowego chleba. Smacznego!