Przepis na wielkanoc z białą kiełbasą 📖

Przepis na pasztet z białą kiełbasą:

Składniki:
- 500 g białej kiełbasy
- 2 cebule
- 3 jajka
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:
1. Białą kiełbasę obierz z osłonek i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w większe plastry.
3. W garnku gotuj kiełbasę, cebulę i ziemniaki w osolonej wodzie przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie odcedź.
4. Wszystkie gotowane składniki zmiel na gładką masę za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub blendera.
5. W osobnej misce ubij jajka, dodaj do nich bułkę tartą i mleko. Wymieszaj.
6. Do powstałej masy mięsnej dodaj ubite jajka z bułką tarta i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem według indywidualnego gustu.
7. Foremkę do pieczenia wysmaruj masłem i przełóż do niej masę mięsną.
8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz pasztet w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut, aż będzie jednolicie zarumieniony.
9. Po upieczeniu, pasztet wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
10. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. chrzanem, musztardą i kiszonym ogórkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

białą kiełbasę na wielkanoc
kiełbasa białą kiełbasę
biała kiełbasa z czosnkiem
zalewajke z biala kielbasa
białą kiełbasą pieczona