Przepis na wielkanocny chrzan 📖
Przepis na wielkanocny chrzan:Składniki:
- 4 korzenie chrzanu
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
- śmietana do zagęszczenia (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Korzenie chrzanu obierz i dokładnie umyj.
2. Następnie zetrzyj chrzan na tarce o drobnych oczkach.
3. Dodaj cukier, ocet, sok z cytryny i sól do startego chrzanu.
4. Dokładnie wymieszaj składniki, aby połączyły się razem.
5. Jeśli chrzan jest zbyt ostry, można dodać kilka łyżek śmietany, aby zagęścić i złagodzić smak.
6. Przełóż chrzan do słoików i szczelnie zamknij.
7. Przechowuj w lodówce przez około 2-3 dni przed podaniem, aby smaki mogły się dobrze połączyć.
Podawaj chrzan jako dodatek do tradycyjnych wielkanocnych potraw, takich jak biała kiełbasa, jajka, czy żurek. Smacznego!