Przepis na wilgotna babke z kakao 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól.
2. Dodaj do suchych składników olej roślinny, jogurt naturalny, jajka i ekstrakt waniliowy.
3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na gładkie ciasto.
4. Formę do babki o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj masłem i wysyp mąką).
5. Przelej ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię.
6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika, który ustaw na 180 stopni Celsjusza.
7. Piecz babkę przez około 45-50 minut, aż do suchego patyczka.
8. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
9. Przekrój babkę na kawałki i podawaj. Możesz posypać ją cukrem pudrem lub polać lukrem czekoladowym, jeśli lubisz bardziej intensywny smak czekolady.

Smacznego!

Podobne przepisy

babkę wilgotną
wilgotną babkę
wilgotną babkę z kakaem
wilgotną babkę majonezową
bardzo wilgotną babkę