Przepis na babkę wilgotną 📖

Składniki:
- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 150g gorzkiej czekolady
- 200ml mleka

Instrukcje:
1. Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
2. W osobnej misce, ubij cukier i jajka, aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się puszysta.
3. Dodaj ostudzone masło, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszaj składniki, aż powstaną równomierne ciasto.
4. W drugiej misce, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Następnie, dodaj ją do wcześniej przygotowanego ciasta.
5. Stopniowo wlej mleko, mieszając ciasto, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy babki.
7. Piecz babkę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, aż z wierzchu stanie się lekko zrumieniona i upieczona.
8. Po upieczeniu, wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do wystudzenia przez kilka minut.
9. Przekrój babkę na porcje i podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

wilgotną babkę
wilgotną babkę wielkanocną
wilgotną babkę z kakaem
wilgotną babkę majonezową
babkę cytrynową wilgotną