Przepis na wołowinę pieczona w piekarniku 📖

Przepis na wołowinę pieczoną w piekarniku:

Składniki:
- 1 kg wołowiny (np. polędwica, rostbef)
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Instrukcje:
1. Przygotuj wołowinę, usuń ewentualne nadmiary tłuszczu i błon, jeśli istnieją.
2. W małej misce wymieszaj posiekany czosnek, oliwę z oliwek, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn.
3. Nałóż powstałą mieszankę na wołowinę, równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni mięsa.
4. Pozostaw mięso w zamkniętym naczyniu (np. w misce) w lodówce na 2-4 godziny, aby marynata mogła wniknąć w mięso.
5. Po tym czasie, wyjmij mięso z lodówki i pozostaw na blacie kuchennym, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
6. Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 200°C.
7. Następnie, przełóż mięso na głęboką blaszkę do pieczenia.
8. Umieść blaszkę w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 20-25 minut (dopasuj czas pieczenia do pożądanego stopnia wysmażenia).
9. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw na kilka minut, aby odpoczęło.
10. Następnie, pokrój wołowinę na plastry o pożądanej grubości i podawaj jeszcze ciepłą.

Smacznego!

Podobne przepisy

wołowinę pieczoną
wolowine w piekarniku
rybę pieczoną w piekarniku
owsianka pieczona w piekarniku
rybę pieczona w piekarniku miruna