Przepis na wołowinę w cieście francuskim 📖

Składniki:
- 500g wołowiny (np. polędwica)
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Wołowinę pokrój na cienkie plastry lub kawałki.
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj wołowinę na patelnię i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż mięso będzie delikatne i lekko podrumienione. Dopraw solą i pieprzem.
5. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na prostokąty lub kwadraty, tak aby owinąć w nim kawałki wołowiny.
6. Na środku każdego kawałka ciasta umieść porcję smażonej wołowiny.
7. Złóż ciasto tak, aby zawinąć wołowinę, tworząc małe pakunki.
8. Rozbełtaj jajko w miseczce i użyj go do posmarowania ciasta, aby nadać mu złocisty kolor.
9. Umieść pakunki z wołowiną na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.
10. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące.
11. Po upieczeniu wyjmij pakunki z wołowiną z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
12. Podawaj ciepłe jako przystawkę lub główne danie. Można podać je solo, z sosem lub ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

szparagi w cieście francuskim
rybę w cieście francuskim
lasagne na cieście francuskim
napoleonkę na cieście francuskim
tartę na cieście francuskim