Przepis na zapiekanka cukinii 📖

Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g sera żółtego, startego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Cukinie umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij cebulę i czosnek.
4. Dodaj pokrojoną cukinię i smaż przez około 5 minut, aż cukinia będzie miękka.
5. Dopraw cukinię solą, pieprzem i suszonym oregano.
6. Przełóż połowę cukinii do naczynia żaroodpornego.
7. Na to połóż połowę startego sera.
8. Powtarzaj warstwami, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
9. Wierzch posyp resztą sera.
10. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
11. Gotową zapiekankę cukiniową podawaj na ciepło.

Smacznego!

Podobne przepisy

zapiekanka
zapiekanka knorr
knorr zapiekanka
lekka zapiekanka
zapiekanka chłopska