Przepis na zapiekankę wegetariańską 📖
Oto przepis na wegetariańską zapiekankę:Składniki:
- 500g makaronu (np. penne lub macaroni)
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 żółta papryka, pokrojona w paski
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 200g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 400g krojonych pomidorów w puszce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- 200g startego żółtego sera
Instrukcje:
1. Na dużym garnku, ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odłóż na bok.
2. Na dużą patelnię, na średnim ogniu, dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i będzie lekko złocista.
3. Dodaj papryki, cukinię i pieczarki do patelni. Smaż przez około 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
4. Dodaj krojone pomidory i koncentrat pomidorowy do patelni. Dopraw oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotuj przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Na wstępnie namaszczonej formie żaroodpornej, ułóż połowę ugotowanego makaronu. Następnie równomiernie rozłóż połowę sosu warzywnego na makaronie. Powtórz ten sam proces z pozostałym makaronem i sosem.
6. Posyp zapiekankę startym serem.
7. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!