Przepis na żeberka w jogurcie 📖
Przepis na żeberka w jogurcie:Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Najpierw oczyść żeberka z nadmiaru tłuszczu i błon, a następnie dokładnie umyj je pod bieżącą wodą i osusz.
2. W misce wymieszaj jogurt, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól i pieprz.
3. W marcepie umieść żeberka i równomiernie posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem jogurtowym. Odstaw na minimum 2 godziny, aby składniki dobrze się przegryzły.
4. Po upływie czasu nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
5. W międzyczasie możesz przygotować formę do pieczenia. Najlepiej użyć blaszki wyłożonej folią aluminiową, aby łatwo zmyć pozostałości sosu.
6. Umieść żeberka na blaszce do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60-70 minut, aż będą miękkie i delikatne.
7. Po zakończeniu pieczenia, wyjmij żeberka z piekarnika i odstaw na chwilę, aby przestygły.
8. Przed podaniem możesz polać mięso swoim ulubionym sosem, np. sosem BBQ, lub podać je z ulubionymi dodatkami, jak surówki czy pieczone ziemniaki.
Smacznego!