Przepis na zupa pomidorowa na maśle 📖

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, zdejmij szypułki i pokrój w kostkę.
2. Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
3. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, i smaż na złoty kolor.
4. Dodaj pomidory do garnka i podsmażaj przez kilka minut.
5. Następnie dodaj bulion warzywny, cukier, bazylię i oregano. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Gotuj zupę na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż pomidory zmiękną.
7. Po tym czasie zupy można zmiksować blenderem na gładką konsystencję lub zostawić z kawałkami pomidorów, w zależności od preferencji.
8. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
9. Zupa pomidorowa na maśle jest gotowa do podania. Można ją podawać z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub grzankami. Smacznego!

Podobne przepisy

zupa pomidorowa fit
zupa pomidorowa
zupa pomidorowa po hiszpańsku
zupa pomidorowa na wołowinie
y zupa pomidorowa na mięsie