Przepis na y zupa pomidorowa na mięsie 📖

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 500 g mięsa wołowego (np. łopatka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu wołowego
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, zdejmij skórki, pokrój na kawałki.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojone mięso z obu stron, aż się zarumieni. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
3. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu, podsmaż posiekaną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku, aż cebula zmięknie.
4. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki i smaż, mieszając regularnie, przez około 5 minut.
5. Do garnka dodaj pomidory, podsmażone mięso, koncentrat pomidorowy, bulion oraz wszystkie przyprawy: lubczyk, oregano, bazylię i cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Całość gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie, pomidory rozgotowane, a ziemniaki miękkie.
7. Zupa pomidorowa jest gotowa do spożycia. Podawaj ją posypaną świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa kapuśniak mięsie
zupa pomidorowa fit
zupa pomidorowa
zupa pomidorowa po hiszpańsku
zupa pomidorowa na udku