Przepis na y zupa pomidorowa na mięsie 📖
Składniki:- 1 kg pomidorów
- 500 g mięsa wołowego (np. łopatka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu wołowego
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, zdejmij skórki, pokrój na kawałki.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojone mięso z obu stron, aż się zarumieni. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
3. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu, podsmaż posiekaną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku, aż cebula zmięknie.
4. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki i smaż, mieszając regularnie, przez około 5 minut.
5. Do garnka dodaj pomidory, podsmażone mięso, koncentrat pomidorowy, bulion oraz wszystkie przyprawy: lubczyk, oregano, bazylię i cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Całość gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie, pomidory rozgotowane, a ziemniaki miękkie.
7. Zupa pomidorowa jest gotowa do spożycia. Podawaj ją posypaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!